Гастрономад: Арија о италијанском пиринчу
Пиринач је пореклом из Азије, а у Италију су га донели Арапи током окупације Сицилије у 10. веку. У северну Италију стигао је у 15. веку, где се и данас интензивно узгаја, посебно у Ломбардији и Пијемонту. Италија је данас највећи произвођач пиринча у Европи. Најпознатије италијанске сорте су Арборио, Царнароли и Виалоне Нано, идеалне за припрему рижота, који је и најпознатије јело од ове вредне намирнице у Италији. Рижото се припрема тако да остане кремаст и сваки крај има своју верзију. Аранчини су традиционалне сицилијанске пиринчане куглице, познате још из средњег века. Пуне се месом, моцарелом, грашком или другим надевима, па се прже до
2025
Гастрономад
2019