ArheoKuhinja: Rimska svadbena trpeza

Kakvi su se mirisi širili iz kuhinja drevnog Rima na dan venčanja pokušaće da vam dočara autorka serijala Milica Popović u epizodi Rimska svadbena trpeza. Hedonizam Rimljana na svadbenoj trpezi doživljava vrhunac i spaja najegzotičnije sastojke i arome. Uz pomoć dr Angeline Raičković Savić, saznaćemo recepte za svadbeni hleb ili pečenje i naučiti kako su rimljani pravili specijalna jela u kojima su uživali gosti na svadbenim veseljima. Saznaćemo i koje su faze u odrastanju rimskih devojčica i dečaka do čina venčanja i upoznati se sa svadbenim običajima – veridbenim obredom, načinom pravljenja i simbolikom frizura, darivanjem prstenja i ukrašavanjem mladenaca. O tome govore arheolozi dr Ilija Danković, dr Miomir Korać i dr Sonja Vuković.

2022

ArheoKuhinja

Serijal Obrazovno-naučnog programa "ArheoKuhinja" predstavlja svojevrsno putovanje u prošlost tragom mirisa koji su se širili sa trpeza naših predaka u periodu od kamenog doba, pa sve do srednjeg veka. Uz tajne drevnih recepata upoznaćete i brojne trenutke svakodnevnog života ljudi u prošlosti. Na zabavan i dinamičan način u dokumentarno-igranoj formi otkrićete uz kakav doručak su rasli vinčanski mališani, kakva je bila svadbena trpeza u Rimsko doba, priče iz kuhinje srpskog kneza Velimira, šta su jeli rimski vojnici.

2022