ArheoKuhinja: Vinčanski doručak

U četvrtoj epizodi serijala ArheoKuhinja pod nazivom Vinčanski doručak, otkrićemo kakvi su to mirisi od neolitskog ognjišta dopirali do Vinčanskog čoveka sa prvim zracima sunca i tokom različitih godišnjih doba. Bilo je to vreme kada se na našim prostorima razvijala najveća metropola u ovom delu Evrope. Kakav je bio ideal ženske lepote toga doba, čime su dohranjivane bebe, šta je mogao biti pravi delikates na trpezi Vinčanaca, na koji način su konzervirali meso i mlečne proizvode, i kakva je bila nutricionistička vrednost njihovog obroka saznajte od stručnjaka – nutricionistkinje Sanje Srblje i arheologa Dragana Jankovića i prof. dr Nenada Tasića.

2022

ArheoKuhinja

Serijal Obrazovno-naučnog programa "ArheoKuhinja" predstavlja svojevrsno putovanje u prošlost tragom mirisa koji su se širili sa trpeza naših predaka u periodu od kamenog doba, pa sve do srednjeg veka. Uz tajne drevnih recepata upoznaćete i brojne trenutke svakodnevnog života ljudi u prošlosti. Na zabavan i dinamičan način u dokumentarno-igranoj formi otkrićete uz kakav doručak su rasli vinčanski mališani, kakva je bila svadbena trpeza u Rimsko doba, priče iz kuhinje srpskog kneza Velimira, šta su jeli rimski vojnici.

2022