ArheoKuhinja: Mirisi iz kuhinje drevnog Rima

ArheoKuhinja je dokumentarno-igrani serijal zamišljen kao specifično putovanje u prošlost – putem mirisa i ukusa. Autorka serijala, Milica Popović će nam uz pomoć arheologa dočarati način ishrane i segmente života čoveka od praistorije do srednjeg veka. Zahvaljujući proučavanjima arheoloških i pisanih tragova u prilici smo da rekonstruišemo zaboravljene i drevne recepte. U prvoj epizodi otkrivamo svakodnevnu kuhinju starog Rima. Arheološkinja dr Angelina Raičković Savić će nam pokazati na koji način su Rimljani spremali ječmenu kašu, a na koji konkile od graška, šta je bilo na njihovom svakodnevnom meniju i kako su izgledale rimske torte i kolači. Sa načinom života različitih slojeva društva u doba Rima upoznaju nas dr Sonja Vuković, dr Miomir Korać i dr Ilija Danković.

2022

ArheoKuhinja

Serijal Obrazovno-naučnog programa "ArheoKuhinja" predstavlja svojevrsno putovanje u prošlost tragom mirisa koji su se širili sa trpeza naših predaka u periodu od kamenog doba, pa sve do srednjeg veka. Uz tajne drevnih recepata upoznaćete i brojne trenutke svakodnevnog života ljudi u prošlosti. Na zabavan i dinamičan način u dokumentarno-igranoj formi otkrićete uz kakav doručak su rasli vinčanski mališani, kakva je bila svadbena trpeza u Rimsko doba, priče iz kuhinje srpskog kneza Velimira, šta su jeli rimski vojnici.

2022