АрхеоКухиња: Винчански доручак

У четвртој епизоди серијала АрхеоКухиња под називом Винчански доручак, открићемо какви су то мириси од неолитског огњишта допирали до Винчанског човека са првим зрацима сунца и током различитих годишњих доба. Било је то време када се на нашим просторима развијала највећа метропола у овом делу Европе. Какав је био идеал женске лепоте тога доба, чиме су дохрањиване бебе, шта је могао бити прави деликатес на трпези Винчанаца, на који начин су конзервирали месо и млечне производе, и каква је била нутриционистичка вредност њиховог оброка сазнајте од стручњака – нутриционисткиње Сање Србље и археолога Драгана Јанковића и проф. др Ненада Тасића.

2022

АрхеоКухиња

Серијал Образовно-научног програма "АрхеоКухиња" представља својеврсно путовање у прошлост трагом мириса који су се ширили са трпеза наших предака у периоду од каменог доба, па све до средњег века. Уз тајне древних рецепата упознаћете и бројне тренутке свакодневног живота људи у прошлости. На забаван и динамичан начин у документарно-играној форми открићете уз какав доручак су расли винчански малишани, каква је била свадбена трпеза у Римско доба, приче из кухиње српског кнеза Велимира, шта су јели римски војници.

2022