АрхеоКухиња: Неолитски ручак

У трећој епизоди серијала АрхеоКухиња актери емисије крећу трагом укуса трпезе једне рибарске породице из доба неолита и испричаће нам причу о Неолитском ручку и времену када се славио живот. Поред реконструкције јела која су се могла јести за ручак у то време, сазнаћемо и како је грађена прва надземна кућа, али и којим путевима су људи у неолиту долазили до најважнијег животног састојка - соли. Открићемо и који су се зачини користили уместо бибера и белог лука, а у овом разоткривању помоћиће нам археолози Драган Јанковић и проф. др Ненад Тасић и нутриционисткиња Сања Србља.

2022

АрхеоКухиња

Серијал Образовно-научног програма "АрхеоКухиња" представља својеврсно путовање у прошлост трагом мириса који су се ширили са трпеза наших предака у периоду од каменог доба, па све до средњег века. Уз тајне древних рецепата упознаћете и бројне тренутке свакодневног живота људи у прошлости. На забаван и динамичан начин у документарно-играној форми открићете уз какав доручак су расли винчански малишани, каква је била свадбена трпеза у Римско доба, приче из кухиње српског кнеза Велимира, шта су јели римски војници.

2022